НА ЩО СЛІД ОРІЄНТУВАТИСЬ, ОБИРАЮЧИ ПРОФЕСІЮ?

Можливо, ти вже задумувавася над тим, ким будеш у майбутньому?

Можливо, ти вже обрав професію та навчальний заклад, у якому навчатимешся майбутньому фаху.

На що ти опирався, здійснюючи свій найважливіший життєвий вибір? Можливо, ти лише стоїш на порозі прийняття серйозних рішень? Тоді пропоную розпочати з планування. Якщо ти думаєш, що це нецікава справа-помиляєшся. Залучи фантазію. Обери головну мету, яку хочеш досягнути у своєму житті. Спробуй уявити, ким ти хочеш бути. А тепер уяви, що ти став тим, ким хотів. Як ти вигладаєш, що ти маєш? Чим ти займатимешся? А тепер подумай, що тобі слід зробити аби досягнути бажаного? Що робитимеш спочатку? Що ти маєш зробити саме зараз? А потім?

 

Ну ось ти і спробував скласти свій професійнй план. Спершу твій план може бути малореалістичним, нечіткім, часто змінюватись. Проте, якщо часто до нього повертатимешся, то зможеш більш конкретно уявити, чого хочеш досягнути найсправді, яка професія тобі підходить найбільше та що тобі слід зробити, аби досягнути бажаного.

Хто ще тобі може допомогти здійснити професійний вибір? Мабуть ти скажеш,що Інтернет-мережа. Справді, за допомогою Інтернету ти зможеш онлайн діагностувати свої інтереси, схильностей та здібності до певних видів діяльності, тип темпераменту, властивості нервової системи, тип особистості. Перейшовши на сторінку Державної служби зайнятості ти зможеш пройти діагностику онлайн. Переглядаючи відео, можна вивчити особливості обраної професії: необхідні компетенції (знання, уміння, навички та рівень їх сформованості), умови праці, рівень оплати праці, складність чи ризикованість, популярність професії на ринку праці.

Зваж на те, що ти можеш зустрітись із певним перешкодами при виборі професії. Це можуть бути як внутрішні (невпевненість у собі, невизначеність, пов’язана із незнанням своїх особливостей та вимог професії ) так і зовнішні - батьки не підтримують твій вибір.

Також варто обдумати запасні варіанти цілей і шляхів їх досягнення: іннші професії, що теж тобі до вподоби. Це вбереже від розчарування та додасть впевненості .

Можеш звернутись до психолога, який допоможе тобі вивчити схильності, інтереси, здібності, скласти професійний план.

Якщо твоя гурткова робота пов’язана із обраним фахом - порадься із керівником гуртка, адже він більш точно зможе допомогти тобі розвинути необхідні уміння та навички.

Ймовіро, у тебе є й свої варіанти вибору професії. Головне будь наполегливим і впевнено йди до мети!

Практичний психолог ХОЦНТТУМ Климено Надія Валентинівна.