У Хмельницькому обласному музеї відкрилась персональна виставка української художниці Гаяне Атаян «Подорож до себе» та спец-проєкт «Щаслива»: історія створення дипломної роботи «Ольвія. Біля Джерела», 1983 р.

1

Художниця є дочкою легендарної особистості 2українського та світового живопису Тетяни Яблонської. До нашого міста вона завітала, щоб представити громаді свої твори, які були створені протягом понад трьох десятиліть. Певні твори художниця створила легким помахом пензля, безпосередньо на пленері. Деякі методично допрацьовувала впродовж років у своїй майстерні, в якій до неї працювали Федір Кричевський, Олексій Шовкуненко, Тетяна Яблонська. Проте відрізнити 3«швидкі» твори від «поміркованих» у вас не вийде – весь її живопис легкий, рухомий, вібруючий, невловимий, разом із тим фактурний, матеріальний, вітальний, майже відчутний на дотик.

На відкриття поміж лідерів думки, представників ЗМІ, митців, студентства, молоді, завітало й обласне очільництво. Особисто привітати з відкриттям виставки пані Гаяне прийшли голова Хмельницької обласної державної адміністрації Дмитро Габінет та його заступник Оксана Ситницька. Побували на виставці і працівники навчально-методичного відділу 4художньо-естетичного виховання школярів Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді на чолі із заступником директора Наталією Жолобок.

Актуальний виставковий проєкт включає в себе дві частини. Перший «Колір тиші» розміщений в окремій залі складається з живописних полотен – пейзажів, які зображають українську природу. 5Кілька робіт художниці написані у просторах Хмельниччини – у Кам’янець-Подільському. Про свою любов до етюдів, сама художниця зауважує наступне: «Мене захоплюють етюди. Ті, що пишуться швидко й виключно з натури. Чи є вони мистецтвом – питання лише їхньої якості. Біле полотно приваблює та 6інтригує: що ж на ньому невдовзі буде, чи вдасться «вхопити синього птаха», втілити образ, що надихнув? Біле полотно дисциплінує, примушує до межі сконцентруватися – адже час летить, туман стрімко піднімається або стає дощем, хмарки набігають чи розсіюються, ранок стає днем, а день – сутінками. На початку роботи я щоразу знов відчуваю себе ученицею, – вмить згадую усе те, чому мене вчили мої мудрі вчителі. Добре, якщо робота одразу «піде» – коли від першої плями чи лінії під пензлем бринить живий простір. Це – неземна насолода, дотик до таємниці, – живописці знають! Щоб 7втриматися на цій «щасливій хвилі», потрібні енергія й максимальна зосередженість. А буває, що полотно начебто вперто чинить спротив. Часом цей спротив великими зусиллями вдається подолати, і під пензлем врешті-решт виникає щось живе. Буває й так, що усі намагання виявляються марними, і тоді відчуваєш себе нездарою, та стає соромно перед витраченими даремно художніми матеріалами – адже такими самими фарбами працювали справжні майстри!»

Друга частина – спец-проєкт «ЩАСЛИВА»: історія створення дипломної роботи «Ольвія. Біля Джерела». Дана частина виставки присвячена однойменній дипломній роботі художниці, яка є частиною колекції музею. Саме до неї в першу чергу здійснила подорож пані Гаяне.

8Як стверджують організатори виставки, представлені твори Гаяне Атаян несуть в першу чергу помірковану та медитативну насолоду спогляданням простих істин та красот життя.

Гаяне Атаян дуже рідко виставляє свої твори на суд глядача, тож у вас є унікальна можливість насолодитися вишуканим імпресіоністичним живописом майстрині. Виставка в музеї триватиме з 6 лютого по 15 березня 2020 року (10.00-18.30 год., щодня, окрім понеділка). Вдячні обласному художньому музею за запрошення та бажаємо нових творчих проєктів та виставок!