Щорічно 11 лютого за рішенням ООН відзначається Міжнародний день жінок і дівчат у науці. Свято засновано для того, щоб досягти повного і рівного доступу жінок і дівчат до науки, а також забезпечити гендерну рівність і розширення прав і можливостей жінок і дівчат.

1

    У Хмельницькій обласній універсальній бібліотеці  імені М.Островського відбулась зустріч у формі відкритого діалогу з нагоди цього свята. До участі долучились Інна Пірожок, завідувач організаційно-масового відділу Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді та Голяк Анастасія, екс-голова Хмельницької обласної ради старшокласників та студентка ІІ курсу Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Анастасія поділилась з усіма присутніми власним життєвим та науковим досвідом у сфері фізики та астрономії. Розповіла, що саме завдяки цікавому та неординарному підходу вчителя у школі, дівчина захопилась наукою ще із сьомого класу. Упродовж багатьох років наполегливо вивчала усі напрямки фізичної науки, що стало поштовхом для обрання майбутньої професії юної дослідниці.

2

    На заході було продемонстровано виставку літератури, яка присвячена жінкам-дослідницям, а також відбулась панельна дискусія щодо місця та ролі жінок в освіті та науці. Галина Босюк, завідуюча відділу виробничої літератури Хмельницької обласної універсальної бібліотеки імені М. Островського розповіла про яскраві постаті представниць наукової сфери, громадських активісток та наукових діячів.

3

    Усі присутні дійшли спільного висновку, що  наука і гендерна рівність – невід’ємні елементи процесу досягнення найвищих цілей розвитку усього людства на планеті.