За сприяння Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді з метою обміну досвідом роботи органів учнівського самоврядування 16 листопада 2021 року Новоушицькою ТГ було проведено дистанційний регіональний збір лідерів та координаторів учнівського самоврядування на тему: «Толерантність – це сучасно».

1

У регіональному зборі взяли участь лідери та координатори учнівського самоврядування з Віньковецької селищної,  Городоцької міської, Гуківської сільської, Гуменецької сільської, Дунаєвецької міської, Жванецької сільської, Закупненської селищної, Зіньківської сільської, Китайгородської сільськ  ої, Маківської сільської, Новодунаєвецької селищної, Орининської сільської, Сатанівської селищної, Слобідсько-Кульчієвецької сільської, Смотрицької селищної, Солобковецької сільської, Староушицької селищної, Чемеровецької селищної, Ярмолинецької селищної та Хмельницької міської територіальних громад.

2

З вітальним словом до учасників збору звернулась Наталя Жолобок, заступниця директора з навчальної роботи Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді, яка наголосила, що в усьому світі 16 листопада відзначається Міжнародний день толерантності. Саме цього дня ЮНЕСКО ухвалило Декларацію принципів терпимості, в якій зазначено про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етнічної належності чи кольору шкіри.

Ольга Бідна, координаторка учнівського самоврядування Новоушицької ТГ продемонструвала роботу ради лідерів учнівського самоврядування «Сузір’я», розповіла про головні проекти лідерів та провела онлайн-екскурсію по закладу позашкільної освіти.

3

 Дар’я Чорноконь, голова ради лідерів учнівського самоврядування Новоушицької ТГ розкрила тему: «Толерантність як норма життя сучасної людини, прийняття іншої людини такою, якою  вона є, зі всіма її достоїнствами і недоліками». Також підкреслила у своєму виступі, що толерантність людей є найважливішою умовою миру і злагоди в сім’ї, колективі та суспільстві.

Про толерантність, як шлях до порозуміння, шкільну службу медіації, боротьбу з булінгом говорила Даша Панасюк, лідерка учнівського самоврядування Кучанської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

А Юліана Грохольська, лідерка учнівського самоврядування Струзької ЗОШ І-ІІІ ступенів розповіла про власне бачення  культури толерантності та порадила усім присутнім, як побудувати суспільство, комфортне для всіх.

Також лідери учнівського самоврядування та вихованці Новоушицького БДТ підготували Маніфест толерантності – відеоролик «Різні. Рівні», який продемонстрували у  прямому ефірі.

4

Під час обговорення та обміну думками, який провела Інна Корецька, завідувачка організаційно-масового відділу Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді, лідери учнівського самоврядування закладів освіти поділилися своїми напрацюваннями, цікавими проектами та дійшли спільного висновку, що толерантність – це мистецтво жити у світі несхожих людей та ідей, терпимість до думок, поведінки та поглядів інших. Толерантна людина не ділить світ на дві частини – чорне та біле; не робить акцент на розбіжностях між «своїм» та «чужим», тому готова вислухати та зрозуміти інші точки зору.