29 березня 2019 року в Хмельницькому палаці творчості дітей та юнацтва відбувся обласний фестиваль читців-гумористів «Веселинка», в якому взяли участь близько 70 конкурсантів з 9 районів, 6 міст, 20 об’єднаних територіальних громад. Також до участі у фестивалі долучилися учні Хмельницького ліцею ІІ-ІІІ ступенів Хмельницької обласної ради та вихованці Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді.

1Організаторами фестивалю були Департамент освіти та науки Хмельницької обласної державної адміністрації та Хмельницький обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді.

Традиційно фестиваль проводиться один раз на два роки, з метою виявлення талановитих і обдарованих дітей, вивчення та практичного знайомства з сценічною мовою, пластикою, мімікою, художнім пізнанням світу.

2Для участі у фестивалі запрошувалися учні (вихованці) закладів загальної середньої та позашкільної освіти у двох вікових категоріях: молодша категорія – від 9 до 12 років, старша категорія – від 13 до 17 років. Кожен учасник презентував один гумористичний твір, тривалістю до 5 хвилин.

З вітальним словом до учасників та присутніх звернувся Заслужений працівник освіти України, директор Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді Григорій Гончарук.

3На сцені Палацу творчості дітей та юнацтва прозвучали твори Павла Глазового, Остапа Вишні, Степана Олійника, Анатолія Косматенка, Леоніда Глібова, Василя Моруги та інших.

Оцінювало виступи конкурсантів компетентне журі у складі:

4Галкіна Людмила Артемівна - вчитель вищої категорії,  вчитель-методист, вчитель української мови та літератури, Хмельницького обласного ліцею ІІ-ІІІ ступенів Хмельницької обласної ради, голова журі;

Літвінчук Наталія Володимирівна - керівник гуртка «Культура мови та спілкування» Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді;

Філіпчук Любов Іванівна - завідувач відділу організаційно-масової роботи Хмельницького палацу творчості дітей та юнацтва.

5Виступи оцінювалися за такими критеріями:

–володіння основами художнього читання;

–реалізація художнього задуму;

–творча індивідуальність, сценічна культура.

Фестиваль засвідчив, що прекрасний український гумор, який живив нашу літературу, став її невід’ємною частиною. Наш український народ створив безліч жартівливих пісень, гуморесок, сценок, каламбурів… Українці вміють сміятися, створювати собі настрій, піднімати дух!

Захід відбувся на високому організаційному рівні.