З 26 по 28 березня 2019 року на базі Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді за сприяння Департаменту освіти і науки Хмельницької облдержадміністрації відбулась обласна заочна виставка-конкурс декоративно-ужиткового і образотворчого мистецтва «Знай і люби свій край».

1Виставка-конкурс проводилася з метою виявлення художньо-обдарованих дітей, підтримки та популяризації їх творчості з декоративно-ужиткового і образотворчого мистецтва.

На експозиції виставки було представлено понад 800 творчих робіт із усіх районів, міст та 21об’єднаної територіальної громади нашої області у 22 техніках декоративно-ужиткового мистецтва(художнє різьблення по дереву; гончарство та художня кераміка; художнє плетіння, ткацтво; в’язання спицями, гачком; витинання; художня вишивка; народна лялька; м’яка іграшка; писанкарство; вироби з тіста; вироби зі шкіри; декоративний розпис, народний живопис; бісероплетіння; паперова пластика та оригамі; вироби з соломки; ізонитка; лозоплетіння; вироби з природних матеріалів; інші техніки виконання) та образотворчогомистецтва (графіка, живопис, батик). Розмаїття робіт на виставці вражає своїми масштабами.

2Експонати оцінювало компетентне журі:

Делікатна Світлана Миколаївна - член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, писанкарка, викладач Хмельницької дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, голова журі;

3Бучківська Галина Вікентіївна - Заслужений діяч мистецтв України, кандидат педагогічних наук, професор кафедри образотворчого, декоративно-прикладного мистецтва та трудового навчання Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії;

4Пастернак Олександра Віленівна - методист відділу викладання інформатики, ІКТ та дистанційного навчання Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (фах образотворче мистецтво).

Виставкові роботи оцінювались за такими критеріями: художній дизайн, трудомісткість та складність, оригінальність твору, технічне виконання (якість виготовлених експонатів).

Роботи учасників були різноплановими. Вихованці виявили неабияку фантазію, кмітливість та творчість, готуючи свої поробки.

Кращі роботи визначалися знанням народних традицій, вражали майстерністю виконання, різнобарвністю та оригінальністю.

Кожен вихованець творчо та відповідально підійшов до виконання свого витвору мистецтва.

5Відзначено високий рівень виконання робіт вихованців гуртків  у таких техніках як художнє різьблення по дереву; гончарство та художня кераміка; художнє плетіння, ткацтво; в’язання спицями, гачком; художня вишивка; м’яка іграшка; вироби з тіста; паперова пластика та оригамі; бісероплетіння; вироби з природних матеріалів; графіка; живопис; батик; інші техніки виконання.

Кращі твори юних вихованців будуть представлені на Всеукраїнській виставці-конкурсі декоративно-ужиткового і образотворчого мистецтва «Знай і люби свій край!», яка відбудеться у червні-липні 2019 року у м.Києві в Українському державному центрі позашкільної освіти.

6Виставка декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва є певним підсумком учнівської творчості за навчальний рік і вразила усіх розмаїттям представлених технік та майстерністю виконавців.