З 05 по 28 жовтня 2021року  у дистанційному форматі відбувся обласний фестиваль хорового мистецтва «Співає юність України» колективів закладів загальної середньої та позашкільної освіти.

1

    Традиційно фестиваль проводиться один раз на два роки з метою популяризації вокально-хорової школи виконавства, підвищення рівня професійної підготовки творчої молоді, стимулювання діяльності дитячих хорових колективів.

    У фестивалі взяло участь близько 260 конкурсантів з 13 територіальних громад Хмельниччини, а саме: Гуменецької сільської ТГ,  Новоушицької, Ярмолинецької, Старосинявської селищних ТГ, Старокостянтинівської, Ізяславської, Хмельницької, Городоцької, Деражнянської, Дунаєвецької, Нетішинської, Кам’янець-Подільської, Шепетівської міських ТГ.

    Оцінювало виступи колективів журі у складі: Росіни Гуцал - кандидата мистецтвознавства, доцента, доцента кафедри вокалу та диригентсько-хорових дисциплін; Світлани Царук - кандидат мистецтвознавства, доцент, завідувач кафедри вокалу та диригентсько-хорових дисциплін Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії; Наталії Бородавко – завідувача відділенням хорового диригування Хмельницького музичного коледжу, лауреата обласної премії імені В. Заремби.

2

    До уваги брали наступні критерії: майстерність виконання, відповідність репертуару виконавським можливостям та віковим особливостям, сценічна культура.

3

    Кожен колектив представляв по два різнохарактерних твори: українська хорова класика, сучасна музика. Усі твори виконувалися мовою оригіналу. Обов’язковою умовою було виконання одного з творів а cappella.

    Хорове мистецтво виховує у молоді не лише музичну культуру, шанобливе ставлення до духовної спадщини, але й відчуття спільної діяльності. Шкода, що не усі територіальні громади підготували свій хоровий колектив.  

 4

    Дякуємо хоровим колективам за участь у  фестивалі і бажаємо нових творчих успіхів та перемог! А ми із нетерпінням чекаємо зустрічі з юними хористами не онлайн, а на сцені!