16 лютого 2023 року за сприяння  Департаменту освіти та науки Хмельницької облдержадміністрації обласним центром науково-технічної творчості учнівської молоді проведено фінальний етап фестивалю фольклорних колективів  «За сонячним колесом». Захід об’єднав багатьох шанувальників фольклору, народних звичаїв, традицій та обрядів українського народу. До учасників  з вітальним словом звернулась заступник директора центру Наталя Жолобок. Вона зауважила, що сьогодні, як ніколи, важливо збирати, плекати, популяризувати наші обряди і звичаї, берегти витоки нашої народності і національної ідентичності.

zsk2 

У Хмельницькому палаці творчості дітей та юнацтва дитячі фольклорні колективи з 9 територіальних громад Хмельниччини продемонстрували свята на обрядові дійства українського народу. Вони презентували мистецтво свого регіону, зберігаючи особливості народного одягу, діалект, виконавську манеру, атрибутику.

zsk3 

Учасники фестивалю представили на розсуд журі та глядачів різнопланові фольклорні  номери,  пов’язані з зимовими, весняними, літніми святами та обрядами: колядки та щедрівки, колискові, «Андріївські вечорниці», «Вбирання гільця», «Водіння куста», вінкоплетення. Вихованці  продемонстрували  яскраві оригінальні зразки художньої творчості.

 zsk4

Усі колективи достойно виступили та отримали нагороди, найпрестижнішу – Гран-Прі, одноголосно, присудили Зразковому художньому колективу фольклорно-етнографічному гурту «Перлинка» Будинку дитячої творчості Славутської міської територіальної громади, керівник Майя Сайпель.

zsk5 

Фестиваль досягнув своєї мети щодо збереження та розвитку національно-культурної спадщини,  підвищення духовності підростаючого покоління. 

 zsk6

zsk7

zsk8

zsk9