Охорона праці – засіб збереження життя та здоров’я людини у процесі трудової діяльності.

    Відповідно до Указу Президента України від 18.08.2006 № 685/2006, щороку 28 квітня, у Всесвітній день охорони праці, в Україні відзначається День охорони праці.

    У 2021 році Міжнародна організація праці у цей день акцентує увагу на важливості зміцнення системи безпеки та здоров’я (далі БЗР), включно зі службами безпеки та охорони здоров’я як на національному рівні, так і на рівні підприємств. Саме тому Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі присвячений стратегіям зміцнення національних систем БЗР та спрямований на

посилення життєстійкості та протидії нинішнім і майбутнім кризам з урахуванням винесених уроків і набутого досвіду в сфері праці.

    За рекомендацією Міжнародної організації праці девіз зазначеного заходу у 2021 році «Передбачати, готуватися та реагувати на кризи –  інвестуймо зараз у стійкі системи БЗР».

    Міжнародна організація праці оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці для того, щоб привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми, а також до того, яким чином створення та просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці. Вперше він відзначався у 2003 році.

    Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам’яті загиблих працівників, уперше проведеного американськими та канадськими трудящими в 1989 році.

    У цей день більш ніж в ста країнах світу проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці. Вшановується пам'ять працівників, які загинули або отримали травму на виробництві.

   Понад 10 тисяч нещасних випадків на виробництві щорічно трапляється в Україні. Близько однієї тисячі мають смертельні наслідки. За оцінками експертів МОП, Україна – серед країн із найвищим рівнем виробничого травматизму.

   Пам’ятайте! «Той, хто обирає здоров’я – обирає життя!»

  Тож будьмо уважні та обережні, адже життя – це найвища цінність!

vdoh