26 листопада 2020 року Хмельницьким обласним центром науково-технічної творчості учнівської молоді спільно з Хмельницьким обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти з метою підвищення ефективності роботи керівника закладу позашкільної освіти в умовах змін проведено обласний інструктивний онлайн-семінар для директорів закладів позашкільної освіти: «Нормативно-правове забезпечення діяльності закладів позашкільної освіти в умовах оновлення освітніх процесів». Інструктивний семінар відбувся з використанням дистанційних технологій, на платформі Google Meet.

1До участі у онлайн-семінарі також були запрошені директор Департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації Олег Іванович Фасоля, директор  управління державної служби якості освіти у Хмельницькій області Олійник Валерій Цезарович, ректор Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Віктор Іванович Очеретянко.

Розпочав онлайн-семінар Гончарук Григорій Макарович,  директор обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді, який чітко окреслив завдання семінару та акцентував увагу та тому, що система позашкільної освіти України нині перебуває на важливому етапі розвитку, переходу до більш якісного стану. Відповідно, вимагає удосконалення зміст позашкільної освіти, його регламентація та обґрунтування на наукових засадах.

2Із вітальним словом до учасників онлайн-семінару звернувся директор Департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації Олег Іванович Фасоля, який  наголосив на тому, що Хмельниччина має усі можливості для розвитку позашкільної освіти в умовах децентралізації. Акцентував увагу на  організації якісного освітнього процесу в закладах позашкільної освіти під час карантину запровадженого з метою запобігання поширенню вірусу COVID-19 та створення додаткових умов для самовизначення, саморозвитку і самореалізації особистості, розвитку творчих здібностей дітей.

3У своєму виступі Г.М. Гончарук ознайомив учасників з новими нормативними документами Міністерства освіти і науки України та Кабінету міністрів України, Проєктом Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про позашкільну освіту», окреслив перспективи розвитку позашкільної освіти у рамках Проєкту та наголосив на сприянню підвищення ефективності роботи керівника закладу  позашкільної освіти в умовах змін.

Олійник Валерій Цезарович, директор  управління державної служби якості освіти у Хмельницькій області, охарактеризував  здійснення державного нагляду (контролю) суб’єктів освітньої діяльності (суб’єктів господарювання, що провадять освітню діяльність) в системі позашкільної освіти.

4Ректор Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Віктор Іванович Очеретянко ознайомив із науково-методичним супроводом освітнього процесу закладів позашкільної освіти в умовах викликів сучасності.

Час роботи семінару-практикуму промайнув швидко. Директори закладів позашкільної освіти області під час круглого столу мали можливість розставити акценти своєї роботи, обговорити проблеми та перспективи освітнього процесу, чинники якості позашкільної освіти та поділитися досвідом. При підведенні підсумків було визначено, що онлайн-семінар був проведений  на високому навчальному та організаційно-методичному рівнях.

.